انواع کامپوزیت دندان کدام است؟
مقدمه
یک لبخند زیبا، با دندانهایی مرتب و سفید، از اولویتهای افراد است. از این رو عملهای زیبایی زیادی برای مرتب کردن و تغییر رنگ دندانها وجود دارد. این عملهای زیبایی میتوانند به طرق مختلف و با استفاده از عملهای گوناگون انجام شوند.
یکی از بهترین و نتیجهبخشترین این عملها، انواع کامپوزیت دندان است. از این روش برای سفید کردن و ترمیم دندانها و از بین بردن کجی و فاصله میان دندانها، استفاده میشود. مواد کامپوزیتی انواع مختلفی دارند که در ادامه تمامی آنها مورد بررسی قرار گرفته و ویژگیهایشان عنوان خواهد شد.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت کردن دندانها با استفاده از مواد مخصوص پلیمری انجام میشوند. اغلب در این روش برخلاف لمینت دندان، از ایجاد سایش بر روی سطح دندانها جلوگیری شده و در برخی موارد نیز برحسب نیاز، مینای دندان به اندازه بسیار کمی ساییده میشود تا مواد به خوبی بر روی دندانها قرار بگیرند. مواد کامپوزیتی اغلب با استفاده از نور UV با طول موج مشخص بر روی دندانهای اصلی سفت و سخت خواهند شد. انواع مواد کامپوزیت دندان در ادامه مطرح میشود:
1. کامپوزیتهای درشت دانه یا ماکروفیل
این نوع از انواع کامپوزیت دندان، جزو اولین مواد وارد شده به بازار هستند. اندازه ذرات کامپوزیتهای ماکروفیل بین 10 تا 50 میکرومتر است. استحکام این ذرات بسیار زیاد بوده و مقاومت زیادی در برابر انواع ضربه دارند. اما با این حال ذرات ماکروفیل از زیبایی کمی برخوردار هستند و صیقل و فرم دادن آنها بر روی دندانهای اصلی سخت خواهد بود و دلیل این امر نیز بزرگ بودن سایز ذرات است.
برخی از ذرات این مواد کامپوزیتی به قدری بزرگاند که با چشم غیرمسلح نیز کاملاً قابل مشاهده هستند. امروزه اما مواد کامپوزیت ماکروفیلی دیگر استفادهای ندارند ولی باز هم ممکن است برخی از افراد براساس ویژگیهای گفته شده از این ذرات، به سراغ این روش ترمیم قدیمی بروند.
2. کامپوزیتهای ریزدانه یا میکروفیل
از انواع کامپوزیت دندان میتوان به کامپوزیتهای ریزدانه یا میکروفیل اشاره نمود. این نوع مواد کامپوزیتی در اواخر دهه 1970 تولید و در بازار عرضه شدند. اندازه ذرات میکروفیل کمتر از 100 نانومتر بوده و برخلاف ماکروفیلها، قابلیت فرمدهی و صیقلپذیری بیشتری دارند. اما باید توجه داشت که این مواد استحکام زیادی نداشته و در برابر فشارهای دندانهای خلفی دوام کافی را ندارند. بهترین نوع میکروفیل موجود در بازار از نوع Heliomolar از Ivoclar Vivadent و Renamel از Cosmedent هستند.
3. کامپوزیتهای هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید
این نوع از کامپوزیتهای دندانی در میانه ماکروفیلها و میکروفیلها قرار دارند. ذرات کامپوزیت هیبریدی بین 10 تا 50 میکرومتر بوده و همچنین در بین این ذرات، ذراتی به اندازه 40 نانومتر نیز دیده میشود. در واقع کامپوزیتهای دسته هیبرید، مقاومت ماکروفیلها را داشته و دارای قابلیت صیقلپذیری مشابه میکروفیلها هستند. کامپوزیتهای میکروهیبرید و نانوهیبرید هر دو زیرشاخه کامپوزیتهای هیبریدی هستند و اندازه ذرات آنها از کمتر از 100 نانومتر تا بیشتر از 1 میکرومتر ادامه مییابد.
فیلر موجود در این مواد زیاد است که همین امر موجب افزایش مقاومت آنها در برابر سایش شده و استحکام بالایی را به وجود میآورد. از معایب کامپوزیتهای هیبریدی و زیرشاخههای آن میتوان به کاهش زیبایی آنها در مرور زمان اشاره کرد.
این امر به علت استهلاک مواد ایجاد میشود. از بهترین نمونههای کامپوزیت نانوهیبرید موجود در بازار Tetric EvoCeram و IPS Empress Direct از Ivoclar Vivadentو Herculite Ultra از Kerr هستند. در رابطه با ذرات میکروهیبرید Herculite XRV از Kerr یکی از بهترینها است.
4. مواد نانوکامپوزیت
نسل جدید انواع کامپوزیت دندان، نانو کامپوزیتها هستند که توسط 3M ESPE ثبت اختراع شد. نام اصلی نانو کامپوزیت ها نیز Filtek Supreme Ultra Universal بوده و اندازه ذرات آنها 20 نانومتر است. ذرات نانوکامپوزیتها به یکدیگر متصل شده و نانوخوشه یا همان نانوکلاستر را به وجود میآورند که همین جزو ویژگیهای اصلی و منحصر به فرد این نوع مواد کامپوزیتی است.
این ویژگی موجب میشود تا ذرات کوچکتر به یکدیگر نزدیک شده و عملکردی مشابه ذرات بزرگتر به وجود آورند. درنتیجه مقاومت ذرات در برابر سایش افزایش یافته و پولیشپذیری و استحکام مواد نیز بیشتر میشود. بهطور کلی نانوکامپوزیتها بهترین نوع کامپوزیتهای دندان هستند.