انواع ارتودنسی:
برخی از افراد دندان های صافی دارند که روی هم ردیف میشوند اما بسیاری از ما دندان های نا منظمی داریم که به درستی روی هم قرار نمیگیرند.
دندان های نامرتب می توانند بر روی ظاهر شما تأثیر بگذارند. خبر خوب این است که با کمک درمان ارتودنسی مناسب می توانید به راحتی دندان های خود را مرتب کرده و ظاهر دندان خود را اصلاح کنید.
ارتودنسی دندان
اصلا انواع ارتودنسی دندانپزشکی “Orthodontic” چیست و چگونه میتواند به شما کمک کند؟
روش های ارتودنسی برای درمان عدم هماهنگی دندان ها بهکار میروند. این درمان ها با هدف بهبود عملکرد دندان و دهان و یا حتی شکل صورت و ظاهر افراد انجام می شوند.
دندانپزشک متخصص ارتودنسی بعد از معاینه و بررسی لثه، فک، ساختار استخوانی و دندان ها و تشخیص نوع مشکل و ناهنجاری فکی و دندانی طرح درمان ارتودنسی را از بین انواع ارتودنسی دندان پزشکی ارائه میدهد.
فواید انواع ارتودنسی دندان پزشکی
ممکن است فکر کنید که مرتب بودن دندان هایتان فقط جنبه زیبایی دارد اما این تنها یکی از فواید انواع ارتودنسی دندان پزشکی است.
ممکن است تمیز کردن دندان های نا مرتب سخت باشد که این امر میتواند منجر به پوسیدگی دندان یا بیماری پریودنتال شود. دندان هایی که به درستی روی هم قرار نمی گیرند می توانند جویدن را سخت تر کنند و منجر به سردرد، درد شانه یا کمر و حتی اختلالات مفصل گیجگاهی فکی شوند.
به طور کلی هدف از انجام ارتودنسی دندان ها دستیابی به موارد زیر است:
- مرتب کردن دندان ها
- اصلاح فاصله بین دندان ها
- بهبود در گفتار یا توانایی جویدن
- بهبود سلامت دندان و لثه
- جلوگیری از ساییدگی یا آسیب دیدگی دندان ها
- تراز کردن تیپ دندان ها
- درمان مشکلات مربوط به روی هم قرار گرفتن دندان ها
درمان های ارتودنسی چگونه کار می کنند؟
درمان های ارتودنسی شامل انواع مختلفی از دستگاه هایی است که برای بازپروری عضلات، حرکت آهسته دندان ها و قرار دادن فشار ملایم بر روی دندان ها و فک، برای رشد فک شما استفاده می شوند.
بررسی انواع ارتودنسی دندان پزشکی
متخصص ارتودنسی با توجه به عواملی مانند سن مراجعه کننده، میزان بهم ریختگی و اندازه دندان ها و عدم توازن فک های بالا و پایین یکی از روشهای ارتودنسی ثابت یا متحرک را با درنظر گرفتن شرایط فرد انتخاب میکند.
البته معمولا طول درمان ارتودنسی کودکان نسبت به ارتودنسی بزرگسالان کوتاه تر است.
ارتودنسی ثابت
در روش ارتودنسی ثابت براکت ها بر روی سطح دندان فیکس می شوند و فرد نمی تواند بریس را جابهجا و یا خارج کند.
نگهداری از دندان ها و رعایت اصول بهداشت دهان و دندان در این روش از اهمیت بالایی برخوردار است. در روش ارتودنسی ثابت به دلیل ثابت بودن براکت ها بدون نیاز به کمک مراجعه کننده، حتما نتیجه بخش خواهد بود.
طول درمان این روش در حدود ۲ سال است.
انواع ارتودنسی دندان پزشکی به روش ثابت عبارتند از:
- ارتودنسی ثابت با بریس فلزی: این نوع ارتودنسی از رایج ترین روش های درمان در نوجوانان و بزرگسالان است.
- ارتودنسی ثابت با بریس سرامیکی: افرادی که تمایل ندارند از بریس فلزی در درمان آنها استفاده شود، می توانند از ارتودنسی سرامیکی دندان استفاده کنند. در این روش براکتها از جنس سرامیک و بهرنگ دندان یا شفاف هستند.
- ارتودنسی ثابت با بریس لینگوال درونی: این روش مشابه درمان ارتودنسی ثابت با بریس فلزی است. اما بریس ها بهجای نصب در جلو دندان، در پشت آنها نصب میشوند.
- ارتودنسی ثابت به روش زد اسپرینگ ثابت: این روش می تواند به خوبی به درمان مشکلات دندان ها و فک افرادی که دندان های عقبی آنها به سمت عقب منحرف شدهاند بپردازد.
ارتودنسی متحرک
روش ارتودنسی متحرک دندان برای رفع مشکلات خفیف دندانی استفاده میشود.
طول درمان ارتودنسی متحرک از طول درمان ارتودنسی ثابت کمتر بوده و تقریبا در حدود ۳ تا ۱۲ ماه است. در این روش درمان فرد مراجعه کننده می تواند در طول شبانه روز برای مدت کوتاهی ابزار ارتودنسی را از دهان خود خارج کند.
در ارتودنسی متحرک از دندان های مراجعه کننده قالبگیری شده و سپس پلاک متحرک در لابراتوار طبق دستور دندانپزشک ساخته میشود. انواع ارتودنسی دندان پزشکی متحرک عبارتند از:
- بریس نامرئی: در این روش با استفاده از بریس های متحرک شفاف و بدون نیاز به بریس های سیمی ثابت، به درمان مشکلات دندان ها پرداخته میشود.
- ارتودنسی متحرک به روش زد اسپرینگ: از این روش بیشتر برای درمان مشکلات جزئی دندان های پیشین فک بالا به تنهایی و یا در ترکیب با ارتودنسی ثابت استفاده میشود.
- ارتودنسی ریتینیر: از این روش پس از اتمام درمان ارتودنسی استفاده میشود تا مانع از حرکت مجدد دندان ها شود.
مزایای ارتودنسی به این روش عبارتند از:
- ظاهر بهتر نسبت به ارتودنسی ثابت
- هزینه کمتر نسبت به ارتودنسی ثابت
- امکان خارج کردن بریس برای تمیز کردن دهان و دندان
ابزارهای انواع ارتودنسی دندان پزشکی
دندان پزشکان متخصص ارتودنسی از ابزارهای مختلفی استفاده میکنند که این ابزارها را می توان در دسته های ثابت و متحرک طبقه بندی کرد.
لوازم ثابت در انواع ارتودنسی دندان پزشکی:
- بریس ها: به احتمال زیاد نام بریس ها را شنیدهاید. این ابزار رایج ترین وسیله در ارتودنسی هستند.
بریس ها از بند، سیم و براکت تشکیل شدهاند. بند ها حلقه هایی هستند که در اطراف دندان شما قرار می گیرند. براکت ها به جلوی دندان های شما متصل می شوند. سیم ها، قوس براکت ها را به بندها متصل میکنند.
سفت کردن سیم های کمانی به دندان های شما فشار وارد میکند و به آرامی آنها را به سمت موقعیت هدف خود می برد. بریس ها معمولا به صورت ماهانه تنظیم میشوند و برای چند ماه تا چند سال قابل استفاده هستند.
- وسایل ثابت ویژه: این وسایل فقط باید به عنوان آخرین راه حل برای کنترل مکیدن انگشت شست یا فشار دادن زبان استفاده شوند. از آنجاییکه آنها با نوارهایی به دندان ها متصل می شوند، در هنگام غذا خوردن سبب احساس ناراحتی برای فرد میشوند.
- فضا نگهدارنده ثابت: گاهی اوقات، کودکان خردسال دندان های شیری خود را زودتر از موعد از دست می دهند. در چنین شرایطی، متخصص ارتودنسی ممکن است یک فضا نگهدارنده ثابت را در دهان کودک شما قرار دهد تا فضا را برای دندان های دائمی باز نگه دارد و مانع از کج شدن آنها شود.
لوازم متحرک در انواع ارتودنسی پزشکی عبارتند از:
- الاینرها: الاینر یا تراز کننده به طور فزایندهای به جایگزینی محبوب برای بریس های سنتی برای بزرگسالان تبدیل میشوند.
تراز کننده ها مانند بریس ها دندان ها را حرکت میدهند، اما عملاً نامرئی هستند و شامل سیمها و براکتهای فلزی نمیشوند. اگر از آنها استفاده می کنید، باید هنگام غذا خوردن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن آنها را بردارید.
- نگهدارنده فضای بین دندان: این دستگاه ها به همان دلیلی که نگهدارنده فضای ثابت استفاده می شوند، مورد استفاده قرار میگیرند.
آنها از شاخههای پلاستیکی یا سیمی و یک پایه اکریلیک تشکیل شدهاند که روی فک قرار میگیرند. آنها در فضا های باز بین دندان ها قرار میگیرند تا دندان ها را از هم جدا نگه دارند.
- وسایل جابجایی فک: این وسایل به عنوان اسپلینت نیز شناخته میشوند. آنها روی فک بالا یا پایین قرار میگیرند و برای درمان اختلالات در مفصل گیجگاهی فک با نگهدارنده بستن فک برای قرارگیری بهتر استفاده می شوند.
- ضربه گیر لب و گونه: ماهیچه های لب و گونه شما ممکن است به دندان های شما فشار وارد کنند. در چنین مواقعی می توانید از ضربه گیرها برای دور نگه داشتن لب ها و گونه های خود از دندان ها استفاده کنید.
- وسیع کننده پالاتال یا کام: این دستگاه یک صفحه پلاستیکی است که روی سقف دهان قرار میگیرد. از وسیع کننده کام زمانی استفاده می شود که قوس فک بالایی شما باید باز شود.
- نگهدارنده های متحرک: این دستگاه ها که روی سقف دهان قرار میگیرند، از برگشت دندان ها به موقعیت قبلی خود جلوگیری میکنند.
- هدگیر: این وسایل رشد فک بالا را کند میکنند. هد گیر همچنین دندان های عقب را در جای خود نگه می دارد، درحالی که دندان های جلویی به عقب کشیده میشوند.
چگونه متوجه شویم که به درمان ارتودنسی نیاز داریم؟
در اینجا برخی از مشکلات دندان ها وجود دارند که ممکن است نیاز به ارتودنسی داشته باشند:
- اوربایت: در این حالت، به نظر می رسد که دندان های جلویی فک بالا روی دندان های پایینی بیرون زدهاند.
- آندربایت: در اینجا، دندان های پایین ممکن است خیلی جلوتر به نظر برسند، در حالیکه دندان های بالایی خیلی عقب قرار گرفتهاند.
- کراس بایت: زمانی که دهان شما بسته است، دندان های بالایی پشت دندان های پایین قرار میگیرند، در این حالت کراس بایت اتفاق میافتد.
- اپن بایت یا نیش باز: در برخی از افراد هنگام گاز گرفتن، یک شکاف عمودی بین دندان های جلویی پایین و بالایی وجود دارد. به این امر اپن بایت گویند.
- خط وسط نا مناسب: در اینجا، مرکز دندان های جلویی بالا و پایین شما روی هم قرار نمیگیرند.
- فاصله بین دندان ها: در این حالت، به نظر میرسد دندان های شما دهان شما را پر نمی کنند. در این حالت شکاف یا فاصله بین دندانها وجود دارد.
- بهم ریختگی دندان ها: این حالت زمانی اتفاق می افتد که در دهان شما برای همه دندان های شما جا نباشد.
با این حال، فقط متخصص ارتودنسی شما میتواند به درستی تشخیص دهد که کدام درمان ارتودنسی برای شما مناسب است. با استفاده از ابزار های تشخیصی مانند معاینات بالینی، مدل های پلاستیکی دندان های شما و اشعه ایکس، متخصص ارتودنسی شما یک طرح درمانی برای شما و دندان هایتان ارائه میدهد.
سخن آخر
ما می دانیم که در هنگام بررسی طرح های احتمالی انواع ارتودنسی دندان پزشکی، باید موارد زیادی را در نظر گرفت. اما اکنون که درباره ارتودنسی، نحوه عملکرد و چرایی اهمیت آن بیشتر میدانید، می توانید با مراجعه به متخصص ارتودنسی مورد معاینه و بررسی های لازم قرار بگیرید تا بهترین و مناسب ترین روش برای شما تعیین شود.
اگر شما نیز نظر و تجربهای درخصوص ارتودنسی و انواع آن دارید، حتما با ما کلینیک دندانپزشکی شیدا در میان بگذارید.
جهت دیدن نمونه کارهای کامپوزیت، لمینت و ایمپلنت میتوانید به صفحه اینستاگرام دکتر شیدا مراجعه نمایید.